piškotki zakon

Spletne strani in nov zakon o piškotkih od A do Ž

Še enkrat vas bi radi spomnili, da čez dva dni, s 15. junijem 2013 poteče rok za izvedbo sprememb na spletnih portalih zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Več o novem zakonu lahko preberete tudi v e-brošuri – tule link.  Ker ste mnogi od vas v dvomih, ali zakon velja tudi za vas oz. ali vaša spleta stran uporablja piškotke smo pripravili podrobnejšo obrazložitev.

PIŠKOTKI, SPLETNE STRANI in ZAKON

V zakonu je predvidena omejitev uporabe spletnih piškotov (cookies) in shranjevanja informacij v teh piškotih (157. člen).

Spletna CMS orodja kot so WordPress, Joomla, Typo3 itd,  na katerih deluje večina spletnih strani, za svoje delovanje uporablja piškotke, ki so nujni za delovanje samega sistema in omogočajo tekoče nalaganje strani, spremljanje obiska, vodenje statistike ter interakcijo z uporabniki.

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotki (ang. cookies) so male datoteke s podatki, ki jih spletna stran ob obisku shrani na uporabnikov računalnik. Uporabljajo jih tako CMS sistemi za nemoteno delovanje spletne strani, google analitika za sledenje vaših obiskovalcev, kot specifični piškotki, ki se lahko razlikujejo za vsako stran posebej (Facebook vtičniki, Youtube ipd ..)

Piškotki ne zbirajo osebnih informacij, ki bi omogočale identifikacijo obiskovalca. Vse informacije, ki jih piškotki zberejo in shranijo na uporabnikov računalnik, so združene in so anonimne.

katere piškotke uporablja vaša spletns tran lahkopreverite na tej povezavi (ali pa pišite nam: podpora@connecta.si)

KAJ JE TREBA NAREDITI?

Da bi zagotovili skladnost z zakonom je treba na vašo stran dograditi določene spremembe. Zato smo razvili poseben dodatek, ki poskrbi, da bo vaša spletna stran ustrezala zakonodaji in bo uporabnika vnaprej obvestila o piškotih in omogočila izklop le-teh. Dodatek lahko vključimo na vašo spletno stran, ogledate pa si ga lahko seveda tudi na naši strani www.connecta.si, kjer smo ga seveda že inštalirali.

KAJ PA, ČE NE UPOŠTEVAMO TEGA PRAVILA?

Če želite stran preurediti tako, da ne bo imela piškotkov in da tako v skladu z zakonodajo, lahko seveda odstranite vse vire piškotkov, toda tudi tu ne gre brez poglobljnege programerskega znanja. Za povrh pa tudi vaša spletna stran brez piškotkov ne bo tekla tako gladko, kot bi sicer in žal odpade marsikatera funkcionalnost, ki jo stran sedaj uporablja.

PIŠKOTKI IN KAZNI

Kazni za nespoštovanje tega določila so visoke: od 1.000 do 20.000 € za srednje in velike gospodarske družbe in med 200 do 1.000 € za manjše družbe in samostojne podjetnike (ZEKom-1, 235. člen), zato vam močno priporočamo uskladitev z zakonodajo.

IN REŠITEV?

Preprosto –  pišite na podpora@connecta.si in skupaj bomo našli pravo pot, da bo vaša spletna stran v skladu z zakonodajo.